
Powszechnie uważana za najzdrowszą ze wszystkich herbat, herbata zielona od lat cieszy się ogromną popularnością. Dzięki swoim właściwościom, a w szczególności tym antyoksydacyjnym, jej regularne spożywanie wywiera pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Zielona herbata jest napojem przyrządzanym z liści rośliny o nazwie Camellia sinensis, czyli herbaty chińskiej. Jak wskazuje sama nazwa, zielona herbata pochodzi z Chin, gdzie – podobnie jak w innych krajach azjatyckich – jest ona najchętniej spożywanym napojem. Najbardziej cenione gatunki pochodzą z Japonii i Chin.
Japońskie gatunki zielonej herbaty
W Japonii różne gatunki zielonej herbaty wytwarza się z jednego krzewu (yabukita). Zbiory zaczynają się końcem kwietnia a kończą zazwyczaj końcem października. Zebrane liście traktowane są gorącą parą wodną. Do najbardziej znanych gatunków należą:
- Sencha – najpopularniejsza zielona herbata z Japonii. (https://www.czasnaherbate.net/herbaty-japonskie-c-2_90.html) Do przygotowania suszu zbierane są tylko pierwsze liście (od wiosny do lata). Napar ma kolor żółto – zielony, smak natomiast jest gorzki, lekko korzenny lub owocowy.
- Matcha – gatunek przeznaczony do japońskiej ceremonii herbacianej. Ma postać drobnego, jasnego proszku. Również jej sposób przygotowania różni się od pozostałych gatunków. Należy ją najpierw zalać niewielką ilością wody, następnie roztrzepać bambusową trzepaczką i dopiero wtedy zalać gorącą wodą. Smak Matchy jest gorzki i cierpki.
- Gyokuro – ma delikatny, lekko owocowy smak i zielony kolor, uważana jest za najlepszą zieloną herbatę pochodzącą z Japonii. Swój smak zawdzięcza specjalnej uprawie. Krzewy zaciemniane są specjalnymi matami, które chronią przed słońcem. Maty te zakłada się w momencie, gdy na krzewie zaczynają pojawiać się pączki.

Chińskie gatunki zielonej herbaty
W Chinach zbiory liści zielonej herbaty zaczynają się na początku kwietnia i trwają do listopada. Zerwane liście pozostawiane są na kilka godzin, aby przeszły etap więdnięcia. Następnie poddawane są procesowi zatrzymania oksydacji za pomocą nagrzanych pieców lub patelni. Najpopularniejsze gatunki zielonej herbaty pochodzące z Chin to:
- Chun Mee – jeden z najbardziej znanych gatunków. Bardzo często dodawane są do niej domieszki kwiatowe lub owocowe. Ma lekko korzenny smak.
- Lung Ching – uważana przez wielu za najsłynniejszą zieloną herbatę świata. Wyróżnia ją pozbawiony goryczy, łagodny smak z kwiatowo – orzechowym aromatem.
- Bi Lou Chun – świeżo zebrane liście są zwijane ręcznie w spiralę (w suszu występują srebrzyste tipsy). Napar ma żółto – zielony kolor i delikatny smak o kwiatowo – owocowym aromacie. Krzewy herbaciane sadzone są specjalnie w pobliżu drzew owocowych, aby w trakcie wzrostu wchłaniać zapach ich kwiatów.