
Herbaty, zaraz po kawie są jednym z najpopularniejszych napoi przyrządzanych w Polsce i na świecie. Ilość smaków i rodzajów pozwala wybrać herbatę, która odpowiada indywidualnym preferencjom i zachwyca kubki smakowe. Wśród najczęściej kupowanych znajduje się czarna herbata. Ciekawostką jest to, że ta odmiana herbaty w Chinach nazywana jest herbatą czerwoną. Wynika to z tego, że w Polsce herbaty nazywane są ze względu na kolor suszu, natomiast Chińczycy określają kolor herbaty na podstawie barwy naparu.
Na drugim miejscu znajduje się zielona herbata. Jej kolor i nazwa związana jest z parzeniem przed procesem fermentacji. Dzięki temu suszone liście zachowują piękny, zielony kolor. Herbata zielona ma charakterystyczny, trawiasty posmak, który zamienia się w zbyt cierpki, jeśli herbata jest zbyt długo parzona. Ceniona jest przede wszystkim za doskonałe właściwości zdrowotne. Herbata zielona zawiera najwięcej przeciwutleniaczy, które między innymi zapobiegają rozwojowi komórek rakowych.
Czerwona herbata Rooibos to również częsty wybór. Jedną z jej największych zalet jest nie tylko ciekawy smak, ale również brak kofeiny w składzie. Dzięki temu herbata może być spożywana tuż przed snem, bez ryzyka pojawienia się problemów z zaśnięciem. Oprócz braku kofeiny, Rooibos posiada również mniej taniny, która utrudnia wchłanianie składników odżywczych do organizmu.
Na liście znajduj się również Earl Grey. Jej wyjątkowy smak zapewniony jest dzięki olejkowi bergamotowemu, który wytwarzany jest z gatunku pomarańczy o tej samej nazwie. Historia herbaty jest niezwykle ciekawa, ponieważ odkryto ją przypadkiem. Kiedy kilkaset lat temu transportowano herbatę z Chin do Europy, by liście przetrwały tak długą podróż zabezpieczano je olejkiem bergamotowym. Wspaniały aromat i smak zachwycił Europejczyków. Nazwa herbaty pochodzi od hrabiego Greya, dzięki któremu dotarła do Europy. Earl Grey smakuje doskonale zarówno na gorąco, jak i w wersji mrożonej.