Site Loader

Znana wszystkim Ice Teato idealny sposób na orzeźwienie. Jeśli jednak zależy nam nie tylko na poczuciu ulgi w upalne dni, ale również energii i pobudzenia, warto przyrządzić mrożoną kawę. Jej historia nie jest zbyt długa, ponieważ po raz pierwszy napito się jej niecałe 70 lat temu. Według opowiadań innowacyjny wynalazek powstał na targach, podczas których jeden z przedstawicieli chciał sam dla siebie przygotował kawę, jednak nie miał dostępu do gorącej wody. Użył więc zimnej i to okazało się być przełomem.

Pewne jest natomiast to, że kawa mrożona to wynalazek grecki. Nic dziwnego, temperatura w tym kraju potrafi być naprawdę wysoka. Grecy więc musieli znaleźć sposób na to, by ulubioną kawę móc spożywać nawet w upały. Tak oto znana wszystkim frappe stała się nie tylko doskonałym sposobem na orzeźwienie, ale z czasem zaczęła przybierać wiele różnych form. W samej Grecji napijemy się jej aż w trzech różnych rodzajach, które kategoryzuje się według stopnia słodkości. Są to kolejno sketo bez cukru, metrio półsłodka, i gliko, czyli bardzo słodka – najczęściej cztery łyżeczki cukru na dwie łyżeczki kawy.

Każda z tych mrożonych kaw może być wzbogacona o dodatki, które wzbogaca jej walory smakowe. Są to najczęściej różnego rodzaju smakowe syropy, w tym karmelowy, czekoladowy czy waniliowy. A także bita śmietana, lody śmietanowe, kawałki czekolady, smakowe pianki i sosy. Tak przyrządzona kawa może i jest bombą kaloryczną, ale za to jaką smaczną!

Przepis na kawę mrożoną jest niezwykle prosty. Do podstawowej wersji potrzebne są kawa rozpuszczalna, wrzątek i woda zimna, mleko i kostki lodu. Kawę należy zalać niewielką ilością wrzątku, a następnie dolać wodę zimną, mleko i wrzucić kostki lodu. Kawa może być też zalana wyłącznie zimnym mlekiem lub, co ciekawsze, z dodatkiem kostek z zamrożonego mleka. Tak przygotowany napój można wzbogacić o ulubione dodatki. To świetna forma deseru, która z pewnością zachwyci gości, dając ukojenie w upalne, letnie dni.

Autor: Piotr Urbaniak

O mnie

Ten blog powstał z miłości do herbaty oraz kawy, każdy dzień zaczynam od jednego z tych ciepłych napojów, a w upalne dni od ich mrożonej wersji. Znam się trochę na tym i właśnie dlatego postanowiłem się podzielić z wami moją wiedzą.