
Eksperymenty w kuchni nie muszą odbywać się tylko na polu dań obiadowych. Szczególnie ciekawe i zaskakujące może być odkrywanie nowych smaków w świecie kaw i herbat. Ilość rodzajów obu napojów już sama w sobie pozwala posmakować nowości, a dorzucenie do nich ulubionych dodatków pozwoli kubkom smakowym na prawdziwą ferie doznań.
Kawa, choć wyborna sama w sobie, z odpowiednimi dodatkami może zamienić się w wyśmienity deser, świeże orzeźwienie lub rozgrzewający napój. Mleko czy śmietanka to standardowa opcja, którą wzbogacić można przyprawy korzenne. Kardamon, cynamon i imbir to świetne propozycje szczególnie na jesienne i zimowe dni, kiedy organizm potrzebuje się rozgrzać. Doskonały dodatkiem do kawy jest wanilia. Można również wybierać kawy aromatyzowane, które dostępne są na rynku w wersji orzecha laskowego, wanilii, czekolady czy karmelu.
Desery kawowe nie muszą wymagać mnóstwa czasu poświęconego na przyrządzenie. W chwilach ogromnej ochoty na słodkości wystarczy zaparzyć ulubioną kawę, dodać do niej mleka lub rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladę, a następnie udekorować warstwą bitej śmietany oraz smakowych pianek. Przygotowanie całości zajmie maksymalnie kilka minut, a deser z pewnością umili czas Tobie, jak i Twoim gościom.
Drugim najczęściej spożywanym napojem zaparzanym jest herbata. Przygotowywana tradycyjnie jest smaczna i ma korzystny wpływ na zdrowie, jednak dopiero odpowiednie dodatki mogą nadać jej oryginalny smak. Najczęściej pijana jest herbata z cytryną i miętą. To jednak dopiero początek składników, jakie można dodawać do napoju. Szczególnie wyjątkowe walory smakowe herbata zyskuje w połączeniu z kawałkiem korzenia imbiru, owocami suszonymi, a także przyprawami korzennymi.
Herbatę można przygotować również z mlekiem. Choć najpopularniejszą wersją jest znana wszystkim bawarka, to coraz więcej kawiarni oferuje specjalną chai tea latte, czyli połączenie kawy z mlekiem i przyprawami korzennymi. Na samej górze znaleźć się mogą ulubione dodatki w postaci pianek, kawałków czekolady czy bitej śmietany.