Site Loader

W dzisiejszych czasach kawa należy do grupy najbardziej popularnych napojów gorących. Istnieje wiele gatunków, rodzajów i typów kawy, jakie możemy przygotować. Osoba określająca się mianem prawdziwego kawosza, poza perfekcyjną znajomością procesu przygotowania każdego rodzaju kawy, powinna móc poszczycić się znacznie bardziej istotną umiejętnością — rozpoznawaniem gatunku kawy po jej smaku lub zapachu. Jest to o tyle przydatna umiejętność, że pozwala na szybie rozpoznanie gatunku kawy bez potrzeby robienia dokładnego wywiadu, na przykład z baristą, który często nie zdradza swoich sekretów.

Gatunki ziaren kawy

         Na rynku dostępnych mamy naprawdę wiele gatunków ziaren kawy, jednak kolka z nich znacznie wybija się na tle pozostałych swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Należą do nich Arabica, Robusta oraz mieszanki kaw. Aby rozpoznać Arabicę warto zwrócić uwagę na smak i aromat, które są niezwykle bogate. Kawa ta uważana jest za najlepsze gatunkowo ziarno, a jednocześnie jedno z droższych. Wszystko to ze względu na restrykcyjne i dość skomplikowane warunki uprawy. Kawa ta pozbawiona jest wszelkiej kwaskowatości i intensywnej gorzkości, ze względu na niską zawartość kofeiny.

Robusta

         Bogatym smakiem może poszczycić się również Robusta, która charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny i lekką kwaskowatością. Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju kaw o intensywnym smaku, mających pobudzić do działania. Mimo tak bogatej gamy smakowej jest ona niestety nieco mniej aromatyczna od Arabici, przez co ziarna Robusty są trochę tańsze. Niemniej wciąż zachwyca nutą kwaskowatości. Dodatkową podpowiedzią dla prawdziwego kawosza może być crema tworząca się na powierzchni espresso — w przypadku Robusty jest ona znacznie grubsza i bardziej puszysta.

Mieszanki kaw

         Ostatnim rodzajem są mieszanki kaw, czyli połączenie obu najpopularniejszych ziaren z domieszkami innych, mniej jakościowych kaw. Jest to jeden z najtrudniejszych do rozpoznania typów, a wszystko to ze względu na połączenie wielu smaków. Mimo to prawdziwy kawosz bez problemu powinien rozpoznać kwaskowaty smak Robusty i rozpływający się w ustach aromat Arabici.

Autor: Piotr Urbaniak

O mnie

Ten blog powstał z miłości do herbaty oraz kawy, każdy dzień zaczynam od jednego z tych ciepłych napojów, a w upalne dni od ich mrożonej wersji. Znam się trochę na tym i właśnie dlatego postanowiłem się podzielić z wami moją wiedzą.