
Według starożytnej chińskiej legendy herbata została odkryta przez cesarza Shennonga dwa wieki przed naszą erą. Od tego czasu napój rozprzestrzenił się po całym świecie i nadal cieszy się ogromną popularnością. Herbata w wielu krajach jest wzbogacana rozmaitymi dodatkami, co stanowi swoistą wizytówkę kultury i tradycji danego miejsca i sprawia, że ten z pozoru prosty napar ma wiele odsłon i unikatowych smaków. W Polsce popularnością cieszy się czarna herbata z dodatkiem cytryny, wspaniały lek na jesienne przeziębienia i chandrę. Inną, regionalną modyfikacją herbaty jest góralska herbata „z prądem”, czyli z dodatkiem alkoholu, zwykle wódki lub spirytusu. A z czym pije się herbatę w innych zakątkach świata?
Herbaty w Europie
Na herbacianej mapie Europy pod względem ilości spożywanej herbaty króluje Wielka Brytania. Tradycyjnie herbatę pije się o 17, a ulubionym dodatkiem brytyjczyków jest mleko. Filiżanka herbaty (Herbata w CNH) sprzyja relaksowi, ale sposób jej zaparzania jest w tym kraju przedmiotem sporów – jedni twierdzą że najpierw parzy się herbatę a później dodaje mleko, a niektórzy robią to odwrotnie. Kraj ten słynie z dodawania mleka do herbaty, ale często to połączenie nazywane jest bawarką. Wbrew pozorom napój ten nie pochodzi z Bawarii, gdyż ma swoje korzenie w kuchni francuskiej. Popularnymi dodatkami do bawarki są syropy ziołowe, cukier, miód i żółtka jaj utarte z cukrem pudrem. Na południu Europy popularnym dodatkiem do herbaty są cytrusy lub odświeżająca mięta, a w całej Europie popularne są herbaty ziołowe i owocowe, ale najpopularniejsza jest herbata czarna.
Herbaty w Azji

Azja to ojczyzna herbaty. Popularne są tu głównie herbaty zielone i białe, pite bez dodatków. W Japonii herbata zielona w formie proszku matcha stanowi podstawę wielu deserów, a jako napój może być podawana z wodą lub z mlekiem, na zimno i na ciepło. W Chinach pije się głównie herbatę zieloną lub z aromatem owocowym. W Indiach herbaty są najbardziej aromatyczne, gdyż dodaje się do nich przeróżnych przypraw – imbiru, cynamonu, a nawet chilli. Często w naparach gości także mleko i owoce. Takie połączenia mają właściwości zdrowotne i nadają herbacie niepowtarzalnego smaku .
Herbaty w Afryce i Ameryce Południowej
W Afryce i Ameryce Południowej pojęcie herbaty odbiega nieco od tradycyjnego naparu z liści herbaty. W Afryce alternatywą jest napar z czerwonokrzewu, czyli herbata Rooibos o czerwonawej barwie i słodkim aromacie. W Ameryce Południowej króluje Yerba Mate, czyli wysokokofeinowy napar z ostrokrzewu paragwajskiego o cierpkim smaku. Pije się go przez cały dzień ze specjalnych naczyń z rurką, bombilli. Może być wielokrotnie zalewany i pity zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Autor: Czas na Herbatę