Site Loader

Herbata to najpopularniejszy, obok kawy, napój na świecie. Latem przynosi ukojenie w pragnieniu, zimą rozgrzewa. Ponadto posiada właściwości zdrowotne a różnorodność odmian sprawia, że każda ma inny smak i przeznaczenie. Herbatę przygotowuje się z liści i pąków roślin z rodzaju Camellia.

Historia w listku.

Ten boski napar pochodzi z Chin. Z jej odkryciem wiąże się wiele legend a najpopularniejsza mówi o Cesarzu Shennongu, który pił wyłącznie gorącą wodę. Pewnego dnia, gdy odpoczywał pod drzewem do jego dzbanka wpadło kilka listków nieznanej rośliny i tak oto powstała herbata. W VIII wieku, także w Chinach, powstała księga herbaty, w której opisano sposób uprawy i ceremoniał jej przyrządzania. Sto lat później zaczęła się jej podróż do innych krajów. Najpierw do Japonii, gdzie sposób jej parzenia i podawania doprowadzono niemal do perfekcji. Na nasz kontynent herbata dotarła dopiero w XVI wieku. Do Polski trafiła w 1664 roku na dwór króla Jana II Kazimierza. Początkowo dostępna tylko dla elit, ze względu na swoja wysoką cenę, z czasem jednak się upowszechniła.

Arystokracja wśród herbat.

Biała herbata jest bardzo ceniona ze względu na wysoką jakość. Najpierw, w pierwszej fazie wiosny, zbiera się pąki i młode listki, które następnie suszy się w słońcu. W związku z tym ten rodzaj herbaty jest najmniej przetwarzany, co gwarantuje niewyczerpane źródło składników odżywczych. Zawiera przede wszystkim polifenole i katechiny, które zapobiegają niszczącym działaniom wolnych rodników, których nadmiar powoduje miażdżycę, przedwczesne starzenie się i raka. Oznacza to, że picie białej herbaty przynosi korzyści w postaci przeciwdziałania chorobom i poprawy stanu zdrowia. Najlepiej pić kilka filiżanek dziennie, ponieważ dzięki temu wpłynie na układ krwionośny i pracę serca. O zachowaniu dłuższej młodości ciała i ducha marzy każdy z nas, dlatego częste delektowanie się tym napojem spowoduje zachowanie sprawności na długie lata.

Ważną jej cechą jest zawartość kofeiny, więc jeśli potrzebujemy dodatkowej dawki energii napar z białej herbaty skutecznie ją uzupełni. Dodatkowo zawiera fluor, dzięki czemu zęby i kości mają zapewnione prawidłowe ilości składników mineralnych.

”Urodo, urodo gdybym ja cię miała.”

Najmniej znaną, ale niezwykłą właściwością białej herbaty jest jej wpływ na cerę. Systematyczne przemywanie twarzy naparem działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, natomiast spożywanie oczyszcza z toksyn. Do tego jej składniki wspomagają pracę wątroby, spalanie tłuszczów i przyspieszają działanie metabolizmu. Oczywiście wszystko to zadziała tylko przy regularnym piciu naparu z białej herbaty bez dodatku cukru.

Autor: Piotr Urbaniak

O mnie

Ten blog powstał z miłości do herbaty oraz kawy, każdy dzień zaczynam od jednego z tych ciepłych napojów, a w upalne dni od ich mrożonej wersji. Znam się trochę na tym i właśnie dlatego postanowiłem się podzielić z wami moją wiedzą.

Kategorie