
Są różne rodzaje herbat, jednak żadna nie może równać się delikatnością i ekskluzywnością z białą herbatą. Oprócz prestiżu, jasnożółty napar posiada również cenne właściwości prozdrowotne i ciekawe walory smakowe.
Jak produkowana jest biała herbata?
uzyskuje się ją zbierając wczesną wiosną pąki i górne, najdrobniejsze młode listki krzewu herbacianego. Jest to najmniej przetworzona herbata: liście nie są poddawane fermentacji, jedynie ogrzewane parą wodną i suszone. Pozwala to na uzyskanie naparu o bogatych walorach smakowych.
Czy biała herbata jest zdrowa?
Oczywiście, że tak! Biała herbata zawiera bardzo dużą ilość polifenoli oraz flawonoidów, czyli związków o charakterze antyoksydacyjnym. Dzięki nim może działać przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo i antybakteryjnie. Regularnie pita biała herbata pomaga również w obniżeniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu LDL („złego” cholesterolu), a także pozytywnie wpływa na pamięć oraz koncentrację. Duża ilość kofeiny sprawia, że biała herbata stawia na nogi niczym kawa oraz może przyspieszać metabolizm, dzięki czemu jest odpowiednia dla osób odchudzających się. Napar z białej herbaty (https://www.czasnaherbate.net/herbaty-biale-c-2_8.html) jest również bogaty w witaminę C, która znana jest ze swoich właściwości uodparniających i utrzymujących prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Należy jednak pamiętać, że najlepszej jakości biała herbata nie należy do najtańszych. Taka, której właściwości są najbardziej wartościowe powinna pochodzić z dobrego sklepu herbacianego, a nie z marketu. Najlepiej wybrać herbatę liściastą, jak najmniej przetworzoną.

Jak parzyć białą herbatę?
Czas i dokładna temperatura parzenia zależy od odmiany herbaty. W żadnym wypadku nie może to być gotujący się wrzątek – zbyt wysoka temperatura sprawi, że napar będzie gorzki. Optymalną temperaturą dla wielu odmian białej herbaty jest około 80 st. C. Czas zaparzania waha się od kilkudziesięciu sekund do kilku minut.
Biała herbata, jak widać, jest dość wymagająca. Warto ją jednak spróbować, gdyż za odpowiednie parzenie odwdzięczy się delikatnym, nieoczywistym smakiem i szerokim wachlarzem zdrowych właściwości.